Ραδιοφωνικό θέατρο από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου

Με δύο πολύωρες, κοπιαστικές, αλλά ταυτόχρονα απίστευτα διασκεδαστικές ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκε η ραδιοφωνική μεταφορά του έργου του Θ. Σταύρου, «Καληνύχτα Μαργαρίτα» από τη θεατρική ομάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου, «7ο επί Σκηνής». Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο βοηθητικό studio του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού του 1ου ΕΚ Βόλου. Το υλικό που προέκυψε βρίσκεται πλέον στη διαδικασία της τεχνικής επεξεργασίας, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πέντε από τις εννέα πράξεις.

Τη θεατρική ομάδα απαρτίζουν οι: Ανδρέογλου Σήλια, Ανδρέου Ευαγγελία, Αργύρη Εύη, Βογιατζής Δημήτρης, Βουλγαρίδης Αχιλλέας, Γιαννακούρα Ειρήνη, Γκλάβα Τζοάνα, Γεωργατζή Ελένη, Διακουμής Κώστας, Διαμαντάκος Δημήτρης, Καλατζή Ελένη, Καρασμάνογλου, Μαριεντίνα, Κοτρώνης Σωτήρης, Κυριάκου Ιωάννα, Μπαρέκα Χριστίνα, Μπέλλου Γωγώ, Νικολαΐδης Χρήστος, Παλαμήδας Γιώργος, Παπαστάμου Ευαγγελία, Συκιώτης Γιώργος, Τσερκεζοπούλου Σωτηρία, Φωκίδη Δέσποινα, Φώτη Εβελίνα και Χατζηγιάννη Ρένια. Συντονίστριες της ομάδας οι εκπαιδευτικοί Νεκταρία Διαμάντη, Θεολόγος και Ελπίδα Πανάγου, Φιλόλογος.

Η ηχογράφηση αποτέλεσε ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν τεχνικά θέματα, να πληροφορηθούν για τη διαδικασία της μετα-επεξεργασίας (post production) και να συμμετέχουν στα στάδια μετασχηματισμού των προσπαθειών τους σε μία ολοκληρωμένη ραδιοφωνική παραγωγή.

Η πρώτη πράξη του έργου:

Τεχνικές οδηγίες πριν την ηχογράφηση από τον εκπαιδευτικό του 1ου ΕΚ Βόλου, Κώστα Αμυγδαλίτση
Τεχνικές οδηγίες πριν την ηχογράφηση από τον εκπαιδευτικό του 1ου ΕΚ Βόλου, Κώστα Αμυγδαλίτση

Πως όμως αυτοπροσδιορίζεται η ομάδα;

«Η Θεατρική Ομάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου, «7ο επί Σκηνής», δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2014.

Στο πρώτο μας «ταξίδι» ευτυχήσαμε να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία: τον Απρίλιο του 2015 , με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» λάβαμε μέρος στο «4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» στο φιλόξενο χώρο της αρχαίας Μεσσήνης .

Τη φετινή χρονιά αλλάξαμε λίγο πορεία: στα πλαίσια ενός  Πολιτιστικού Προγράμματος  που έχει τον τίτλο «Καλημέρα κ. Έντισον, Καληνύχτα Μαργαρίτα», προσπαθήσαμε να αποδώσουμε σε ραδιοφωνικό λόγο το έργο του Θ. Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», το οποίο και αποτελεί μια θεατρική διασκευή του διηγήματος  του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη».

Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον κόσμο του ραδιοφώνου  με πολλές επιφυλάξεις , απορίες και δισταγμούς. Πολλοί από μας το αντιμετωπίζαμε σαν ένα ξεπερασμένο μέσο , το οποίο απευθύνεται σε «άλλες ηλικίες» «παλιές» που έχουν άλλες θύμησες κι άλλα βιώματα.

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η  εικόνα, στην εποχή που ακόμη και η μουσική γίνεται πρώτα εικόνα, στην εποχή που υπάρχεις μόνο όταν αναρτήσεις την εικόνα που δηλώνει και αποδεικνύει ΠΟΥ είσαι, με ΠΟΙΟΥΣ είσαι , ΤΙ κάνεις , ΤΙ φοράς και όλα τα σχετικά, ποιος θα καθίσει μπροστά σ ένα ραδιόφωνο και θ αφήσει τη φαντασία του να τον οδηγήσει εκεί που ο λόγος μόνο οδηγεί. Μάθαμε να βλέπουμε, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ν΄ακούμε.

Σιγά σιγά συνηθίσαμε σ΄ένα νέο τρόπο μετάδοσης των μηνυμάτων. Χαμηλώσαμε το βλέμμα και είδαμε πως μπορούμε ν΄αφουγκραζόμαστε τη συγκίνηση, τη λύπη, το θυμό, το παράπονο, την αγάπη?

Και τώρα να που η δική μας Μαργαρίτα, ηχογραφημένη στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, με την ευγενική βοήθεια του κ. Κώστα Αμυγδαλίτση, θα κάνει το δικό της ταξίδι για να πει πως μόνο «αυτοί που κάνουν όνειρα μπορούν να ελπίζουν»

Κι αν λένε πως «τα λόγια πετούν και φεύγουν» και αυτό έκανε το Διονύση Ρώμα να χαρακτηρίσει το ραδιοφωνικό λόγο «αχάριστο είδος για το δημιουργό του, καθώς σπάει στον αέρα και δεν αφήνει το παραμικρό αχνάρι» εμείς βρήκαμε αχνάρια ραδιοφωνικού λόγου, τ΄ακολουθήσαμε και φτάσαμε ως εδώ, ?κοντά σας.»

Ησυχία! Γράφουμε…

Οι δράσεις της ομάδας δε σταματούν όμως εδώ, αφού η επαφή  με τον κόσμο του ραδιοφώνου αποτέλεσε  και την αφορμή για να ενταχτούν στη μεγάλη και καταξιωμένη κοινότητα του European School Radio, συμμετέχοντας για φέτος με ένα απόσπασμα από το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» στο 3ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 18 Απριλίου. Τη δήλωση συμμετοχής συνόδευσε και το παρακάτω μήνυμα, το γύρισμα του οποίου έγινε στο θάλαμο του διαδικτυακού ραδιοφώνου του 1ου ΕΚ Βόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *